Skip to main content

Če izgledate malo prazno na določenih delih vašega lasišča, ste načeloma v kar veliki družbi. Več kot 50% moških nad 50 letom starosti je že izkusilo izpadanje las. Okoli 95% tega je moška plešavost oziroma androgena alopecija ostalo pa lahko pripišemo simptomatskemu izpadu las (telogeni efluvij).

Moška plešavost je po statistiki prisotna pri približno 200.000 Slovencih.

Torej kakšne so vaše opcije ko se pri vas prične izpadanje las? Berite naprej!

Kaj je moška plešavost?

Moško plešavost oziroma androgeno alopecijo znanstveniki pripisujejo lasnim mešičkom, ki so bolj kot ponavadi občutljivi na hormon dihydrotestosteron (DHT). DHT skrči lasne mešičke dokler ne prenehajo s poganjanjem novih las,kar nato seveda privede do plešavosti. Moška plešavost je najbolj tipična z vzorcem »M« oziroma obliko podkve. Androgena alopecija pri moških povzroči tudi tanjšanje lasne linije na kroni. S časom nastane plešasti del lasišča.

Preobčutljivost na DHT je ponavadi vezana na vašo genetiko. V kolikor je moška plešavost pogosta v vaši družini je seveda večja verjetnost, da jo boste izkusili tudi sami. Izguba las se lahko začne že v najstniških letih in se seveda povečuje z vsakim letom.

Zdravljenje moške plešavosti

Čeprav moška plešavost ni bolezen, ki bi zahtevala zdravljenje se mnogo moških obrne na pripravke, ki bi jim zaustavili izpadanje las ali ga vsaj omilili do neke mere. Vsekakor je izguba las povezana tudi z moško samozavestjo.

Tukaj je nekaj najbolj pogostih pripravkov, zdravil in pripomočkov.

Zdravila za preprečevanje izgube las

Minoxidil

Minixodil je topično zdravilo za moško plešavost. Zmanjšuje izpadanje las in vzpodbuja lasne mešičke k poganjanju novih las. Rezultati se pokažejo po 4 mesecih jemanja. Vsekakor pa Minoxidil ne deluje pri vseh pacientih in zahteva dolgotrajno uporabo, kajti novo nastali lasje bodo izpadli v kolikor se uporaba prekine.

Finasterid

Finasterid je zdravilo, ki ga jemljemo oralno in pomaga pri izpadanju las tako, da znižuje hormon, ki povzroča moško plešavost. Finasterid je načeloma boljša rešitev kot minoxidil vendar nekateri poročajo o stranskih učinkih. Prav tako pa učinki izvenijo v kolikor prenehate z uporabo.

Lasna kirurgija – presaditev las

Transplantacija las las je precej draga rešitev, ki pa je pogosto zelo učinkovita pri reševanju moške plešavosti. Med transplantacijo las kirurg prenese zdrave lase na področje kjer se je pojavila plešavost. Ti lasni mešički poženejo korenine in začnejo rasti novi lasje. Vsekakor je to najbolj dolgoročna rešitev, ki pa je tudi najbolj invazivna in zraven prinaša še možnost infekcije.

Nekirurške metode za prikrivanje moške plešavosti

V kolikor vam draga zdravila in lasna kirurgija niso po godu,obstajajo druge rešitve, ki prikrijejo vašo moško plešavaost. Sledite tem enostavnim nasvetom kako prikriti plešaste točke in dodati volumen vašim lasem.

Redke točke lasišča zapolnite s Toppik zgostitvenikom las, ki se oprimejo tudi najtanjših las in takoj zagotovijo bujno pričesko.

Obiščite vašega frizerja, ki vam bo svetoval katera pričeska vam bi najbolj ustrezala glede na tip lasišča in obliko plešavosti.

Za bolj bujne lase uporabite vaš priljubljeni izdelek za povečanje volumna.

Nekirurške metode za prikrivanje moške plešavosti