Skip to main content

Sivi lasje so naravni del staranja. Kar 50% svetovne populacije ima sive lase do 50 leta.
Kaj pa če ste mlajši od 50 let? V prvi vrsti je za prehitro sive lase seveda kriva genetika. Vaš način življenja in vaša prehrana lahko prav tako precej vplivata na prehitro sivenje las. Berite naprej, da boste izvedeli kaj točno povzroča sive lase in kako se temu zoperstaviti.

Kaj povzroča sive lase?

Lasje svojo barvo dobijo iz pigmenta, ki se imenujej melanin in ga sproščajo celice melanociti. Lasje postanejo sivi ko se tej melanociti iztrošijo tekom procesa staranja. Ko melanociti prenehajo izločati melanin lasje zgubijo svojo barvo.
Ta proces sivenja se začne z nekaj sivimi lasmi tu in tam, ki počasi izgledajo kot, da je nekdo zmešal sol in poper. Vsekakor je najdba prvih nekaj sivih las precej zanimiv trenutek v življenju človeka. Seveda ga še posebaj ženske ne prenašajo najbolje. Postopek se počasi nadaljuje dokler ni glava povsem siva.

Vzroki za prezgodnje sivenje las

Genetika

V 90% primerov je za prezgodnjo sivenje kriva genetika. Glede na raziskavo objavljeno v Nature Communications je za prehitro sivenje kriva variacija gena IRF4. Torej, če so vaši starši predčasno osiveli je velika verjetnost, da se to obeta tudi vam.

Dieta

Nizka vsebnost določenih mineralov v vašem prehranjevanju kot so recimo vitamin B12, vitamin D3, železo in baker lahko povzročijo prehitro izgubo pigmenta.

Za preprečitev prehitrega sivenja jejte hrano bogato z proteini kot so jajca, ribe in mleko.

Kajenje

Kajenje ne povzoča samo staranje vaše kože ampak tudi sivenja vaših las. Mnenje znanstvenikov je, da kajenje pozvroča sivenje zaradi stresne oksidacije korenov las.

Z prenehanjem kajenja boste prispevali k počasnejšemu procesu sivenja, ne bo pa to vplivalo na lase, ki so že izgubili svoj pigment.

Stres

Tihi morilec 21. stoletja. Psihični in fizični stres povzročata proste radikale, ki prispevajo k prehitri osivelosti. Verjetno ste že slišali razne anekdote kako je nekdo osivel v trenutku ogromne stresne situacije. Na sivenje vplivajo tudi diabetes, slaba kri in cialekija.

Znižajte svojo raven stresa z telovadbo, več spanca in recimo meditacijo. To bo vsekakor pomagalo vendar sprva se vprašajte kaj je izvor vašega streha in ga poizkusite odstraniti oziroma vsaj omiliti. Nič ni vredno vašega zdravja. Sivi lasje naj ne bodo dodatni povod.

Vsekakor bodo nižje ravni stresa v vašem življenju vplivala ugodno na vse sfere vašega življenja kot tudi preprečevale prehitro sivenje in izgubo las.

Kako stilirati sive lase

Vsekakor se lahko odločite za barvanje vaših sivih las. Izberite izdelke, ki vsebujejo čimveč naravnih sestavin.

Navkljub vsemu se mnoge ženske in moški odločijo, da bojo sprejeli svojo novo podobo. Če ste tako odločili tudi vi je spodaj nekaj nasvetov kako stilirati vaše nove srebrne lase:

Uporabljajte šampon za toning. Sivi lasje imajo tendenco, da dobijo rumenkaste ali bakrene odtenke. To boste preprečili z uporabo pravih šamponov, ki skrbijo, da barva ostane lepo srebrna.

Plasti Toppik zgostitvenika las – Če uporabljate izdelke TOPPIK in ste ravno v obdobju kjer imate mešanico vaše naravne barve in novih sivih las vam priporočamo, da prvič uporabite odtenek vaše naravne barve in preko nje še odtenek sivih las.

Uporabljajte mat izdelke za učvrstitev las- Izdelki z mokrim oz. svetlečim izgledom imajo tendenco, da sive lase prikažejo v rumenkastem tonu. Uporabljajte izdelke, ki zagotavljajo učvrstitev in teksturo brez nepotrebnega sijaja.

Sivenje las je naravna pot v procesu staranja in ni ničesar kar bi se rabili sramovati. V kolikor ste moški ali ženska z sivimi lasmi vam svetujemo, da vzljubite svojo novo podobo.