Skip to main content

Vaši lasje izgledajo redkeje kot ponavadi? Izguba las pri ženskah ima lahko veliko vzrokov kot so stres, pretirana uporaba lepotnih pripravkov ali recimo pomanjkanja določenih vitaminov in mineralov. Če trpite obširno izgubo las preko cele glave pa je verjetni vzrok hormonsko neravnovesje. Nekateri hormonski vzroki (naprimer menopavza) so naravna pot staranja ,medtem ko lahko drugi kažejo na različne bolezni, ki potrebujejo zdravljenje.

Kaj je hormonska izguba las

Hormoni delujejo kot pošta za potrebe telesa. Tkivu in celicam prinašajo informacije kdaj naj opravijo svojo funkcijo. Hormoni regulirajo veliko procesov v telesu kot je recimo izločanje insulina, srčni utrip, metabolizem in ras celic. Ti hormoni morajo ostati v delikatnem ravnosvesju kar omogoča telesu da ostane zdravo.
Ko hormoni pridejo v neravnovesje se lahko pojavi izpadanje las, ki ga imenujemo tellofen ffilium. Klinično hormonsko neravnovesje lahko zmanjša količino hormonov, ki skrbijo za last ras kot sta estrogen in progesteron in poveča količino hormonov, ki pospešujeta izpadanje las in sicer androgen in testesteron

Vzroki za hormonsko neravnovesje in z njim povezano izpadanje las:

  • Problemi z ščitnico
  • Perimenopauza (pred-menopavza)
  • Menopausa
  • Rojstvo otroka (izguba las po porodu)
  • Sindrom policističnih ovarijev
  • Izpostavljenost motilcev endocrine, ki jih najdemo v nekaterih plastikah
  • Tablete za preprečevanje nosečnosti

Izguba las zaradi nepravilnega delovanja ščitnice

Ščitnica je žleza v obliki metulja, ki se nahaja na sprednji strani vratu. Ščitnica kot del endokrinega sistema proizvaja hormone, ki regulirajo celično energijo in regeneracijo.

Lasni mešički se zanašajo na ščitnične hormone za regulacijo njihovega rastnega cikla. Ko so hormoni ščtinice v neravnovesju lahko to prepreči normalno funkcijo rasti las. Ko lasje končajo svoj cikel rasti in odpadejo se ne sproži cikel nove rasti. Z časom to pripelje do tanjšega lasišča.

Nekatere autoimune bolezni povezane z ščitnico prav tako lahko vplivajo na izgubo las. Take so alopecia areata, policistični ovarijski sindrom ali lupus.

Na srečo lahko moderna medicina pozdravi izgubo las, ki jo povzroča motnja v delovanju ščitnice. V kolikor sumite, da imate težave z ščitnico obiščite vašega zdravnika. Vaš zdravnik vam bo po vsej verjetnosti predpisal zdravila, ki uravnavajo delovanje hormonov in tako vzpostavijo normalno delovanje sistema. V redkih primerih zdravila povzročijo dodatno izpadanje las, ki pa izveni v prvem mesecu zdravljenja.

Povezava izgube las in estrogena

Neuravnovešeni nivoja estrogena prav tako povzročajo izpadanje las pri ženskah. Estrogen je ženski spolni hormon, ki ga proizvajajo jajčniki.

Povsem naravno je, danivo estrogena spreminja svojo vrednosti v toku življenja, vendar nenaden upad nivoja estrogena vpliva na rast last in povzroča telofen efflivium. V nosečnosti je nivo estrogena na vrhuncu kar povzroči daljšo življensko dobo las in s tem videz bujnejše pričeske. Nekaj mesecev po porodu se vrednosti vrnejo v normalo in povzročijo izpadanje las. Čeprav je to povsem normalno je seveda dodatna nevšečnost s katero se spopadajo novopečene mamice,

Nivo estrogena prav tako pada in raste med perimenopauzo in menopauzo. Perimenopausa se običajno pojavi v 40 letih življenja. Nivo estrogena postopoma upada in potem naglo pade ko ženska vstopi v menopauso. V koraku s tem pa sledi seveda tudi izpadanje las.

PCOS, motilci endokrinov in tabletke za preprečitev nosečnosti lahko prav tako vplivajo na delikatno ravnosvesje hormon in tako pripeljejo do izpadanja las

Kaj lahko ukrenete pri hormonskem izpadanju las

Obiščite zdravnika, ki bo opravil hormonski test in tako lahko ocenil ali vaša izguba las izzvira iz neravnovesja hormonov in vam lahko predpisal ustrezno zdravljenje.

Zagotov bo zdrav življenjski slog zelo pripomogel pri vzdrževanju optimalnega ravnotežja hormonov. Jejte precej hrane, ki ima proti vnetne lastnosti.

V kolikor imate zaradi izgube las manjšo samozavest si lahko pomagate z zgostitveniki las podjetja Toppik, ki bodo prekrili dele lasišča kjer se vidi koža in vaš izgled povrnili na prejšnje stanje.